طی سالهای گذشته شاهد بودیم که در ساختار اقتصادی کشور به دلیل وجود تحریمها و سیاستهای حمایتی از صنایع داخلی، اقدامات و تصمیماتی در راستای توسعه صنایع کشور انجام شده که بدنبال برخی از آنها، با وجود قصد و هدف حمایت، در عمل اقتصاد کشور متضرر شده است.
مثال بارز آن حوزه خودروسازی است. صنعتی که با وجود چندین سال سابقه فعالیت و پشتوانههای حمایتی قوی، به هیچ وجه نتوانسته توان رقابتی کیفی و قیمتی با شرکتهای خارجی را کسب کند یا در بازارهای جهانی حرفی برای گفتن داشته باشد.
به عبارت سادهتر سیاستگذاران اقتصادی کشور در یک بازه زمانی تصمیم به ممنوعیت واردات خودرو به کشور گرفتند تا صنعت خودروسازی بتواند با رشد در بازار داخلی تواناییهای خود را توسعه دهد، اما متاسفانه حضور مدیران و سهامداران دولتی در این حوزه همواره باعث شده در چنین صنایعی تنها سود آوری لحظهای مد نظر قرار گیرد که در پی آن نیز بدون شک موضوع نوآوری و پیشرفت تکنولوژی و بهرهوری مغفول باقی خواهد ماند. از این رو دولت و صنایع دولتی و یا خصولتی به یک جریان رانتی دچار میشوند که صنایع در ازای دریافت رانت میتوانند به دولت و یا اقتصاد مبتنی به نهادهای دولتی سود برسانند.
امروز شاهدیم که این نوع حمایتها نه تنها منجر به پیشرفت و توسعه صنایع نشده بلکه آنها را از همراهی با روند توسعه جهانی باز میدارد و در نهایت نیز چنان که میبینیم، تولیدات صنایع دارای انحصار کشور در میدان رقابت با محصولات خارجی ناتوانند.
این موضوع که بارها مورد گلایه و اعتراض اقشار مختلف قرار گرفته بود از دید رهبری نیز پنهان نماند و چندی پیش در دیدار با تولیدکنندگان این مساله را تایید کرد که صنایعی مانند خودروسازی و لوازم خانگی با وجود حمایتهای بیشمار دولتی از کیفیت لازم و قیمت مناسب در تولیدات خود برخوردار نیستند و نارضایتی مردم را برانگیختهاند.
…
عمر برخی از قوانین موجود کشور به بیش از ۵۰ سال میگذرد و شکی نیست با توجه به تغییر شرایط و نیازها، بروزرسانی آنها ضروری است اما عجله و شتابزدگی در اصلاح و تغییر نیز، همانند آنچه که در تصویب کلیات قانون تجارت اتفاق افتاد، بیشتر به عقبگرد قانونی و رفتار غیر کارشناسانه منتج میشود و حالا یک بار دیگر در مورد اصلاح قانون اتاق بازرگانی با نگاهی کاملاً غیر کارشناسانه و به تعبیری جوان هراسانه، این امر در حال اجراست.
در طرح مذکور به جای آنکه همانند همه کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه جایگاه اتاق بازرگانی و بخش خصوصی بهبود یابد، با توجه به منویات ذهنی نادرست درخواست کنندگان، نقش آن کمرنگتر شده است. بیم آن میرود که این قسمتی از سناریوی تخریب بخش خصوصی و اتاق بازرگانی باشد که در ماجرای بازگشت ارز صادرکنندگان توسط برخی مسولان دولتی، صدا و سیما و تاجر نماها کلید خورد.
در بخش دلایل توجیهی، فرافکنی، پیشداوری و فرار رو به جلو واضح است و با یک تحقیق و تفحص میتوان به کنه و بطن امور دست یافت. حال سوال اینجاست که چرا این اتفاق نیفتادهاست؟
و دوم اینکه بودجه اتاق در مقایسه با ارگانها و نهادهای وابسته حاکمیتی چقدر است؟ آیا اختلاسهای میلیارد دلاری در بانکها و موسسات دولتی تحت نظارت اتفاق افتاده یا در اتاق بازرگانی؟ آیا رانت اطلاعاتی در بخشنامههای مربوط به وزارتخانههای دولت است یا پیشنهادات اتاق به قوای سهگانه که آن هم در نقش مشاوره بودهاست و نه مجری؟
…
” عضو هیات مدیره و رئیس کمیسیون صادرات انجمن ملی صنایع پلیمر ایران تقویت صادرات صنایع پایین دستی را نیازمند نگاه بلند مدت دانست و گفت: صادرات کالای پتروشیمی نسبت به محصولات نفتی و نفت خام ارزش افزوده و اشتغالزایی بیشتری دارد اما با دید بلند مدت، صادرات در صنایع پایین دستی ارزش افزوده و اشتغالزایی چند برابر دارد.”
دکتر مسعود جمالی در گفت و گو با اینپیا در خصوص میزان صادرات کنونی محصولات پلیمری و بازارهای هدف خاطر نشان کرد: طبق آمارها در حال حاضر دو میلیارد دلار در سال صادرات محصولات پلیمری صورت می گیرد اما ممکن است برخی آمارهای گمرکی اعداد پایین تری نشان دهد چرا که بخش عمده ای از محصولات پلیمری در صنعت بسته بندی استفاده می شود، از آنجا که تقریبا کالایی وجود ندارد که بسته بندی نداشته باشد و اکثر بسته بندی ها از مواد پلیمری است، این موضوع در وزن ناخالص کالاها محاسبه می شود و در آمار صادرات محصولات پلیمری منظور نمی شود.
وی ادامه داد: ظرفیت اشتغال صنایع پایین دستی پلاستیک بین 800 هزار تا 1 میلیون نفر است که اگر صادرات را هم اضافه کنیم، این میزان چند برابر میشود.
جمالی افزود: با این حال حجم صادرات محصولات پلیمری به نسبت دوره مشابه قبل از افزایش قیمت ها، به شدت در حال کاهش است و علت آن این است که قیمت مواد اولیه داخل کشور ما بالا رفت و قیمت دلار کاهش یافت بنابراین کالا برای مشتری خارجی ما گران تمام می شود و این موضوع بستر را برای حضور رقبای ما در بازار فراهم می کند.
…
” عضو هیات مدیره و رئیس کمیسیون صادرات انجمن ملی صنایع پلیمر ایران در خصوص اجرای طرح افق گفت: متاسفانه تا زمانی که عرضه پاسخگوی تقاضای واقعی نباشد، اقدامات تعزیراتی و تنبیهی کاری از پیش نخواهد برد.”
دکتر مسعود جمالی در گفت و گو با انجمن ملی صنایع پلیمر ایران ( اینپیا ) در خصوص کاستی های طرح افق اظهار کرد: در طرح افق بخشی از صنعتگران در نظر گرفته می شوند که دارای کد بهین یابی باشند.
وی ادامه داد: اگر به دنبال این هستیم که دلالی حذف شود و سیستم توزیع اصلاح شود باید به چند نکته توجه کنیم. در این خصوص باید گفت، تا زمانی که عرضه پاسخگوی تقاضای واقعی نباشد، اقدامات تعزیراتی فایده ای ندارند و ممکن است در کوتاه مدت تاثیرگذار باشند اما در طولانی مدت خیر.
جمالی افزود: برای مثال پلمپ انبارهای غیر قانونی مساله ای مطلوب است، اما نکته ای که مورد توجه قرار نمی گیرد این است که واحدی که مواد اولیه خود را از آن انبارها تهیه می کرد، چه خواهد کرد. علاوه بر این قانونی که سازمان محیط زیست برای فاصله 120 کیلومتری از شهرها تعیین کرده است اجازه نمی دهد بسیاری از واحدهای بزرگ صنعت پروانه بهره برداری داشته باشند و این واحدها تنها پروانه صنفی دارند. بنابراین واحدهایی داریم که مصرف مواد بالایی دارند اما توانایی خرید رسمی را ندارند.
…
به نقل از دنیای اقتصاد – گزارشگر : ( خانم طیبه مرادی ) : حجم معاملات محصولات پلیمری با ۱۱/ ۱۶ درصد رشد نسبت به هفته ماقبل، به ۷۷ هزار و ۳۹۲ تن رسید که بیشترین میزان از هفته منتهی به دوم خردادماه تاکنون است. این میزان جذابیت برای دادوستد محصولات پلیمری با تحریک تقاضا و رشد ۳۰ درصدی آن اتفاق افتاد؛ بهطوری که پس از گذشت ۷ هفته، حجم تقاضا وارد کانال افزایشی شد و در برابر حجم عرضههای ۸۷ هزار و ۷۰ تنی، به میزان ۱۲۸ هزار و ۶۲ تن تقاضا به ثبت رسید آن هم در شرایطی که قیمتهای پایه در بورس کالا با اهرم تکانههای افزایشی بهای ارز نیمایی و قیمتهای جهانی سراسر سبز پوش شدند. رشد مستمر بهای ارز نیمایی که قدرتمندترین محرک افزایش نرخ محصولات پلیمری هفته گذشته است، فرضیه ترس متقاضیان از رشد ممتد طی هفتههای آینده را محتمل کرده است.
اگر چه بخشی از رشد تقاضا را میتوان به افزایش سهمیههای بهینیاب محصول PVC مربوط دانست که به دنبال پالایش تقاضا و کاهش سهمیههای آن طی هفتههای اخیر، سرانجام برخی از واحدهای تولیدی به ارائه مدارک مربوط به تولید خود پرداخته و میزان سهمیههای مجاز آنها افزایش یافت. البته ابتدای ماه و تخصیص سهمیههای جدید را نمیتوان نادیده گرفت زیرا یکی دیگر از دلایل ورود تقاضای هیجانی به بازار است. از این رو به جهت بررسی جزئیات معاملات محصولات پلیمری طی هفته گذشته «دنیایاقتصاد» به گفتوگو با دکتر مسعود جمالی کارشناس بازار پتروشیمی پرداخته است. جمالی در این باره گفت: پلیمرها هفته گذشته را درحالی آغاز کردند که قیمتهای پایه آنها با اهرم نرخ ارز افزایش محسوسی را تجربه کرد.
…
به نقل از دنیای اقتصاد – گزارشگر : ( خانم طیبه مرادی ) : داد و ستدهای محصولات پلیمری در بورسکالا و بازار آزاد فاز احتیاطی را درحالی سپری میکنند که قیمتهای پایه مواد اولیه در بورسکالا تحتتاثیر بهای جهانی قرار گرفته و مجددا سبز پوش شدند. چندی است که بهای ارز تا حدودی از رشد مداوم باز مانده است و بهعنوان عامل کاهشی در معادله کشف نرخ ظاهر میشود اما رشد قیمتهای جهانی به میزانی است که این اثر چندان ملموس نبوده و به نوعی خنثی شده است.
این مطلب را باید در کنار ورود به فاز رکود تورمی جدی ارزیابی کرد. آن هم در شرایطی که افت بیسابقه حجم معاملات محصولات پلیمری در بورسکالا بهکانال ۳۵ هزار تنی هنوز جبران نشده و با وجود رشد تدریجی طی سه هفته اخیر، هنوز با متوسط نیمه ابتدایی سالجاری فاصله معنیداری دارد. اینکه بر سر بازار پلیمرها چه خواهد آمد؛ عدم قطعیتهای این بازار تا کی ادامه مییابد و عوامل زمینهساز آنچه زمانی دست از سرکشی بر میدارند، همه از سوالاتی است که اهالی بازار و بهویژه تولیدکنندگان با آن مواجه هستند که نیازمند اندیشیدن تدابیری دائمی به دور از تصمیمهای یک جانبه و سلیقهای است، زیرا صنایع بالادستی و پاییندستی در کنار هم به فعالیت میپردازند و مهرههای اصلی زنجیره تولیدی هستند که در صورت بروز اختلال در فعالیت یک گروه، سایرین در امان نبوده و تحتتاثیر قرار میگیرند.
…
“رئیس کمیسیون صادرات انجمن ملی صنایع پلیمر ایران معتقد است صنعت پلیمر و پلاستیک تحت تاثیر برخی فضا سازی ها بر پایه اطلاعات اشتباه، مغفول واقع شده در حالی که این صنعت دارای ظرفیتهای بسیار بالا برای ثروت آفرینی، افزایش بازده چرخه صنعت کشور و تسهیل زندگی شهری است “
مسعود جمالی در گفت و گو با اینپیا با اشاره خدمات مختلف صنعت پلیمر در ایام کرونا اظهار کرد: تبلیغات مانع از دیده شدن منفعتهای صنعت پلاستیک برای مردم شده و شاید کمتر کسی به این نکته توجه کند که پوشش های محافظتی، گانهای بیمارستانی، ظروف الکل، ماسکهای پزشکی مورد استفاده و … از پلاستیک ساخته شده است و این صنعت با وجود چالش های گوناگون تا کنون به خوبی توانسته نیازهای کشور در ایام کرونا را تامین کند.
وی افزود: علاوه بر این صنعت پلاستیک و پلیمر در حوزه های مختلف از قطعات هواپیما و اتومبیل گرفته تا صنایع موشکی و لوازم خانگی گرفته تا نساجی و پوشاک ، کشاورزی ، بسته بندی و صنایع دیگر حضور دارد. نقش آن در صنعت و زندگی روزمره غیر قابل انکار است .
ماجرای بطریهای آب معدنی چیست؟
این فعال و کارشناس صنعت پلیمر در خصوص برخی ادعاها در خصوص پیامدهای منفی استفاده از پلاستیک برای محیط زیست خاطر نشان کرد: بسیاری از تبلیغات و فضاسازی های صورت گرفته ناشی از نبود اطلاعات و دانش تخصصی است و یا بیشتر جنبه شعاری و نمایشی دارد، برای مثال در شبکه های مجازی ادعایی شده بود که در فرایند تولید ظروف پلاستیکی یا بطری های آب معدنی، انرژی و آب زیادی مصرف میشود، در حالی آبی که در فرایند تولید در صنعت پلاستیک مصرف میشود برای خنک سازی استفاده شده و اصولا سیرکوله و درصد تبخیر بالایی هم ندارد. همچنین باید توجه داشت که در تولید ظروف غیر پلاستیکی دیگر مثل شیشه، فلز، فولاد و … مصرف آب و انرژی بالاتری دارند و بازیافت آنها هم گاها مشکل تر است بنابراین ظروف پلاستیکی در بسیاری از موارد جایگزین بهتر و مناسب تری محسوب میشود.
…
مسعود جمالی، عضو هیات مدیره انجمن ملی صنایع پلیمر و مدیرعامل شرکت طناب نقش جهان است. با او در خصوص تحولات سال جاری و مدیریت تامین مواد اولیه و نقش تشکل ها گفت و گو کردیم. خصوصا التهابات بازار PVC.
صحبت اینگونه آغاز شد: PVC ملتهبترین بازار پلیمر کشور در سال جاری بود. از این رو انجمن ملی بیشترین توان خود را برای سامان دادن به این گروه اختصاص داد. علی رغم وجود التهاب داخلی در دوماه ابتدای سال و بسته بودن مرزها، پتروشیمیها ۸۱۳۸ تن پودر پی وی سی صادرکردند و خریداران این کالا در کمتر از ۴ ماه ابتدای سال ۳۴۶ میلیارد تومان رقابت کردند! مشکل اصلی در این حوزه مشخص نبودن گریدهای مناسب برای هر تولیدکننده بوده و اکثر تولیدکنندگان به خرید گرید عمومی میپرداختند که باعث رقابت بیشتر در یک گرید میشد. انجمن ملی با دعوت از تشکل های تخصصی و برگزاری جلساتی با نمایندگان این انجمن ها اقدام به تقسیم بندی این خریداران به شرح زیر کرد. راستی آزمایی سهمیههای خرید بر اساس اطلاعات خریداران و سهمیههای بهین یاب آنها از وزارت صمت و اظهارنظرهای کارشناسی تشکلهای مربوطه صورت پذیرفت و با بررسی ۵۱۹ شرکت با سهمیه بهین یاب مشخص شد که بیش از ۲۴۰ عنوان برای رشته فعالیت این شرکتها وجود دارد که ۴۷۶ واحد صنعتی و ۴۳ واحد صنفی را شامل میشود. از بین واحدها ۳۶۴ واحد در لیست خریداران بورس و مابقی از تعاونیها خرید خود را انجام داده بودند.
جمالی در ادامه افزود: پس از برگزاری جلسات با حضور نمایندگان انجمن ملی پلیمر ایران و دفتر صنایع غیر فلزی وزارت صنعت و معدن، ۷۰درصد خریداران به طور دقیق با اشاره به گرید اول و گرید جایگزین گرید بندی را انجام دادند، ۲۰ درصد از خریداران که رشته فعالیت آنها کلی بوده منوط به بررسی مجدد با توجه به آمار تولید شدند و ۱۰ در صد از خریداران مو ضوعیتی برای خرید پی وی سی نداشتند که بنابر نظر وزارت صمت قرار شد سهمیه آنها به حالت تعلیق دربیاید.
…
پس از ۱۲ هفته بالاخره اولین سیگنال کاهشی در بازار پلیمرها خودنمایی کرد و شاهد بودیم که بزرگترین افت قیمتهای هفتگی «شاخص قیمت پلیمرهای دنیایاقتصاد» در ۱۴ هفته اخیر به ثبت رسید. هفته گذشته «شاخص قیمت پلیمرهای دنیایاقتصاد» با ۲۸/ ۰ درصد افت به ۱۶ هزار و ۳۷۰ تومان رسید که یک گام کمتر از هفته قبل از آن بود. این شرایط در حالی به ثبت رسید که بهای نیمایی ارز مورد محاسبه در قیمتهای پایه پیشین در بورس کالا با ۵۸/ ۰ درصد افت همراه شد و با قیمت ۱۸ هزار و ۲۷۰ تومان مورد محاسبه قرار گرفت.
البته احتمال افزایش متوسط قیمتهای نیمایی ارز در هفته جاری وجود دارد که یک سیگنال مهم برای افزایش قیمتهای پایه محصولات پتروشیمیایی در بورس کالاست. قیمتهای موجود در بورس و بازار اما به قدری بالاست که خرید مواد اولیه به شکلنگرانکنندهای خودنمایی کرده است بنابراین عقبگرد احتمالی تقاضا در بازار آزاد خود یک سیگنال جدید به شمار میرود. هیچ بعید نیست آخرین تکانههای افزایش قیمتی در بازار پلیمرها را شاهد باشیم شاید تغییر از هماکنون آغاز شده است. البته التهاب در بازار پلیاتیلن ترفتالات بطری یا پلیپروپیلنها شدت گرفته که نیاز به مدیریت سریع دارد. بازار پت بطری ملتهبترین بازار پلیمری در هفته گذشته بوده که با رقابت برای خرید نزدیک به ۴۰ درصدی روبهرو شد آنهم در شرایطی که متوسط قیمت در این بازار به نسبت هفته قبل از آن از رشد ۵ درصدی برخوردار بود که بالاترین رشد قیمتها در بین گروههای کالایی پلیمری در بورس کالاست.
…
با وجود اینکه نرخ ارز آزاد طی یک تا دو روز روند صعودی به خود گرفت، اما به دلیل ثبات نسبی بهای نیمایی ارز، در مجموع در بازار آزاد اثر کاهشی آن بر قیمتها بروز کرد. بهطوری که قیمت برخی کالاها نظیر پلیاتیلنها مسیر کاهشی را پیمودند. رشد مستمر بهای نیمایی ارز در کنار نوسان محدود و به نسبت افزایشی قیمتهای جهانی موجب شده تا نرخهای فعلی در بورس و بازار بعضا به قدری افزایش یابد که خرید از توجیه پیشین برخوردار نبوده یا بالعکس آن ترس از رشد بیشتر قیمتها به انگیزههای سفتهبازی یا پوشش ریسک منتهی شود. این موارد بازار پیچیده و چندگانهای را ترسیم کرده که به احتمال قوی پتانسیل التهاب را هنوز در ذات خود نهفته دارد. از این رو «دنیای اقتصاد» در گفتوگو با دکتر مسعود جمالی، کارشناس بازار محصولات پلیمری به موشکافی وقایع این بازار طی هفته گذشته میپردازد. در ابتدای این گفتوگو مسعود جمالی رخدادهای بازار محصولات پتروشیمی را طی هفته گذشته مورد بررسی قرار داد و گفت: طی روز دوشنبه هفته گذشته بهعنوان زمانی سنتی برای داد و ستد گریدهای جذاب پلیمری در برابر مجموع ۲۶ هزار تن عرضه، شاهد شکلگیری تقاضای ملتهب ۵۶ هزار و ۶۳۲ تنی بودیم که سبب دادوستد ۲۴ هزار و ۶۶۶ تن در تالار معاملات فیزیکی بورس کالا شد که حدود ۶/ ۹۴ درصد از عرضهها به معامله ختم شد.
همچنین ۱۰۹ تن کالای پلیمری به شکل معاملات مچینگ مورد دادوستد قرار گرفت. اما در روز سهشنبه بهعنوان زمان مرسوم برای معاملات گریدهای رایج مجموع عرضهها حدود ۴۷ هزار و ۲۱۱ تن و حجم تقاضای ۵۰ هزار و ۴۸ تنی در برابر آن به ثبت رسید که از این میزان عرضه، ۶۷ درصد آن یعنی ۳۱ هزار و ۶۳۲ تن آن مورد دادوستد قرار گرفتند. طی هفته گذشته بیشترین حجم رقابت مربوط به پلیاتیلنترفتالات گرید نساجی است که ۶۹/ ۵۶ درصد رقابت قیمتی را تجربه کرد. پس از آن کالای اکریلونیتریل بوتادین استایرن با ۵۷ درصد بالاترین رقابت قیمتی را به خود اختصاص داد. در سایر محصولات نظیر پلیپروپیلن نساجی نیز مانند هفته ماقبل خود، تقریبا در محدوده ۲۰ تا ۳۰ درصدی رقابت قیمتی را تجربه کرد. همچنین جذابترین پلیمر این ماهها در بازار؛ یعنی پلیوینیلکلراید (PVC) هفته گذشته به نسبت هفتههای اخیر رقابت قیمتی آرامتری را در عموم گریدها تجربه کرد. بهطوری که بهجز یک عرضه ۵۰۰ تنی گرید S۶۵ که رقابت بیش از ۲۰ درصد را در کارنامه معاملاتی هفته گذشته خود به ثبت رساند در سایر گریدها به دور از رقابتهای بالا و با آرامش نسبی همراه شد.
…
جمالی معتقد است، طی هفته گذشته محرک موثر بر قیمت و رقابتهای قیمتی بازار محصولات پتروشیمی، دو اتفاق عمده بوده است. ابتدا کاهش نرخ ارز و کنترل بهای آن در بازار آزاد ارز است که باعث تضعیف دورنمای افزایش نرخ نیمایی ارز شد. از اینرو اکثر محصولاتی که در بورس کالا معامله شدند، در قیمتهای پایه یا با حداقل رقابت قیمتی از بورس کالا خریداری شدند. مساله بعدی مربوط به بازرسی و نظارتهای صورت گرفته توسط نهاد متولی بر انبارهای شورآباد (حاشیه تهران) بود که به دنبال این عمل برخی انبارهای متخلف بسته شده و سبب شد که قیمت مواد پلیمری در بازار آزاد روند کاهشی به خود بگیرد بهطوری که در روز ابتدای هفته گذشته یعنی شنبه قیمتها به شدت افزایشی بودند اما با تغییر فاز در این بازار مواجه شدیم و روز یکشنبه بعد از کنترل نرخ ارز و نظارت بر انبارها نرخ مواد پلیمری موجود در بازار آزاد تا حدی کاهش یافت که میتوان گفت نرخ پلیمرها تا حدودی به هفته منتهی به ۲۷ تیرماه بازگشت.
…
با توجه به افزایش اخیر بهای نیمایی ارز، قیمتهای پایه در بورس کالا روند صعودی را به ثبت رسانده است. در کنار آن نرخ آزاد ارز هم به یک رکورد تاریخی رسیده و سبب ایجاد فاصله بین نرخ ارز آزاد و نیمایی شده است. ثمره این اختلاف، رقابتهای قابل توجه در برخی گروههای کالایی جذاب نظیر PVC و پلیپروپیلنها در معاملات تابلوی فیزیکی بورس کالا بوده است. زیرا هرگاه تفاوت معنیداری بین ارز نیما و آزاد بهوجود میآید، واسطهگران به چشم کالاهای سرمایهای به مواد اولیه پلیمری نگاه میکنند و تقاضای ملتهب به بورس کالا وارد میشود.
در ابتدای امر مساله اساسی این است که مواد اولیهای که از مسیرهای رسمی به دست کارخانهها میرسد متناسب با نیاز آنها نیست. به همین دلیل برخی از تولیدکنندگان مجبور هستند به بازار آزاد بیایند و خرید خود را از آنجا انجام دهند. درواقع نهادهای متولی باید بپذیرند که شبکه غیررسمی تولیدی همواره در کشور وجود دارد. هنوز هم برخی شرکتها هستند که باوجود نداشتن پروانه رسمی همواره به تولید میپردازند. طبیعی است که اینگونه تولیدیها به دنبال تهیه مواد از کانال رسمی نیستند و مشخصا وارد بازار آزاد میشوند و نیاز خود را مرتفع میکنند. همچنین در مورد سایر تولیدکنندگان نیز برخی از آنها به دلیل گرد کردن سهمیههای بهینیاب، نیازشان در بورس کالا پاسخ داده نمیشود.، بنابراین به بازار آزاد آمده و خواهان استفاده از مواد اولیه از مبادی غیررسمی هستند.ممنوع بودن خرید و فروش مواد خارج از بورس با اما و اگرهای زیادی همراه است. چرا که در ابتدا باید راهکارهایی اندیشیده شود که نیازهای واقعی تولیدکنندگان در بورس کالا پاسخ داده شود.
…
” رایزنی ها برای تسهیل مبادلات تجاری در بحران و باز شدن مرزهای صادراتی مهم کشور ادامه دارد. “
کمپین نفس، پویش فعالان اقتصادی برای عبور از بحران کروناست؛ این پویش با شعار «بخش خصوصی، همیاری عمومی» فعالیت خود را همزمان با آغاز بحران، شروع کرد؛ تهیه اقلام مورد نیاز برای کادر درمان، کانکس برای استراحت پرسنل مراکز بیمارستانی، برنامه فشرده ساخت و راه اندازی و تجهیز کلینیک نفس یا ظرفیت پذیرش روزانه 300 بیمار تا نوروز 99 از جمله فعالیت های این کمپین تا امروز بوده است.
دبیر کارگروه رصد مشکلات صادرات و واردات این کمپین در گفتگو با خبرنگار اگزیم نیوزگفت: رایزنی با مسئولین ذی ربط برای تسهیل ترخیص کالای پزشکی و بهداشتی از گمرکات کشور در صدر اقدامات این کارگروه قرار دارد و تا کنون در بخش واردات به صورت موردی پیگیری ها نتیجه بخش بوده است.
مسعود جمالی افزود: رایزنی ها برای بازشدن مرزهای صادراتی مهم کشور ادامه دارد.
وی گفت: این کمپین نمادی از ظرفیت غنی تشکل ها برای حرکت های بنیادی موثر در عرصه اقتصادی و اجتماعی است.
…
” به نظر می رسد اولین گام برای کم کردن عوارض این بحران، ورود دستگاه دیپلماسی و اقتصادی کشور برای باز کردن مرزهای خروجی و شریان های حیاتی واردات و صادرات کشور است “
شاید در نگاه اول تاثیر کرونا فقط بر روی برخی کسب و کارها مرتبط با حوزه گردشگری و اصناف مرتبط با آن به چشم بیاید اما با دقت بیشتر می توان تاثیر منفی این اپیدمی را بر کل اقتصاد کلان و خرد جهان و ایران دید؛ کاهش سطح تقاضا در جهان؛ کاهش قیمت نفت ؛ کاهش شدید ارزش بورس های جهانی؛ پیش بینی آینده صندوق بین المللی پول ؛نشانگر عمق تاثیراین میهمان ناخوانده در سال ۲۰۲۰ است.
مسعود جمالی عضو هیات مدیره انجمن ملی صنایع پلیمر ایران در گفتگو با خبرنگار اینپیا در اینباره گفت: بسیاری از صنایع کشور که در حوزه صادرات و واردات فعالیت می کنند، به تبع شیوع این ویروس و بسته شدن مرزهای زمینی کشور و هوایی کشور ها بر روی ایران دچار مشکلات بزرگی شده اند؛ کالاهای جامانده در بنادر و پشت مرزهای همسایگان که گاها فساد پذیر هم بو ده اند ضرر زیادی به تولیدکنندگان و فعالین حوزه تجارت خارجی کشور وارد کرده است. وی افزود: درصورت استمرار این وضعیت، بازارهای صادراتی با خطر مواجه خواهند شد.
…
مسعود جمالی عضو هیأت مدیره انجمن صنایع پلیمر استان اصفهان در چهارمین گردهمایی فعالان پلیمری اصفهان به بیان معایب تکنیکال طرح افق و مشکلات پیش روی صنعتگر در این سامانه پرداخت.
جمالی گفت: متاسفانه کارشناس با تفکر ستادی این سامانه را طراحی نموده اند و اطلاعی از مشکلات اجرایی دستورالعمل ها را ندارد. مشکلات مطرح شده به شرح ذیل میباشد:
به گزارش دنیای اقتصاد : رگولاتوری یکی از ویژگیهای فنی مهمی است که مدتها در صنعت پتروشیمی سر زبانها بوده است آنهم در شرایطی که هم صنعت و بازار محصولات پتروشیمیایی از آن تاثیر پذیرفته و همچنین در صنعت پالایشگاهی نیز مورد بحث بوده است. در کنار بحث رگولاتوری در صنعت پتروشیمی، ادبیات فعالان بازار و مخصوصا مصرفکنندگان برجسته در صنایع تکمیلی نظرات مختلف و بعضاً نقدهایی جدی به این بحث مهم وارد کردهاند آنهم در شرایطی که تنوع گریدهای تولیدی در پتروشیمی بسیار فراگیر است. تغییر در ویژگیهای فنی تولید میتواند در یک واحد پتروشیمی مشخص به تولید گریدهای مختلفی منتهی شود که در نهایت اثرگذاری متفاوتی بر صنایع تکمیلی به همراه دارد. در کنار آن نیاز مصرفکنندگان نهایی در صنایع تکمیلی موجب شده تا در بازههای مختلفی از زمان، نیاز به مصرف برخی از گریدها تقویت شود و در برابر آن اگر سمت عرضه یا همان تولیدات تولیدکنندگان بالادستی در صنعت پتروشیمی با آن همخوانی کافی نداشته باشد، به تکانههای قیمتی و برتری تقاضا بر عرضهها در بورس کالا و بازار داخلی منتهی خواهد شد.
مسعود جمالی در گفتگو با خبرنگار اینپیا در مورد اهمیت رگولاتوری در صنعت پلیمر گفت: اصولا رگولاتوری در جاهایی باید انجام شود که وظیفه تنظیم ارتباطات و مقررات میان دو بخش ذی نفع بخش خصوصی و دولت و یا صنایع بالادست و پایین دست داشته باشند و منافع تولید کننده و مصرف کننده در آن لحاظ شود.
عضو هیات مدیره انجمن ملی پلیمر افزود: سیاست های اصل 44 قانون اساسی و مفاد فصل نهم آن که به تسهیل رقابت و منع انحصار اشاره دارد، برضرورت وجود بخش رگولاتوری در صنعت پتروشیمی تاکید می کند.
به گفته جمالی با توجه به خصوصی سازی هایی که در بخش پتروشیمی اتفاق افتاده، لازم بود رگولاتوری قبل از خصوصی سازی شکل می گرفت تا امکان اجرایی شدن اقدامات نظارتی و اجرای مقررات و قوانین حاکمیتی فراهم شود.
وی در ادامه با اشاره به اینکه کمیته تنظیم بازار نمی تواند این نقش را به عنوان نظام رگولاتور ایفا کند، گفت: لازمه چنین رگولاتوری داشتن قدرت اجرایی، نظارتی، تنبیهی و قانونی است؛ مثلا در مورد رسیدگی به شکایات مشتریان؛ در بورس برای تاخیر در تسویه، جریمه در نظر گرفته می شود اما در مورد تحویل کالا این جریمه وجود ندارد و در خلا نظام رگولاتوری، پتروشیمی ها می توانند گاها تا دو یا سه هفته با تاخیر مواد اولیه را تحویل دهند و متاسفانه نهادی برای پیگیری این موضوع وجود ندارد.
با توجه به اینکه سال گذشته در چند ماه تنش دار مقدار تقاضای بورس اعداد بسیار بالایی بود مجموعه وزارت صمت مثل همیشه تصمیم به کنترل بخش تقاضا گرفتند چرا که اصولا راهبردی برای کنترل و عرضه مناسب ندارند.
عوامل زیادی در این افزایش تقاضا نقش داشته اند که اصلی ترین آنها بالارفتن قیمت دلار بود که باعث ایجاد جذابیت در این بازار شد؛ اما برای تولیدکننده های واقعی این اتفاق افتاد که تقاضای آنها پاسخ داده نمی شد و عرضه هم متناسب با تقاضا نبود .یعنی واحد با تمام ظرفیت بهین یاب خود مجبور بود هر هفته وارد بورس شود تا بتواند قسمتی از نیاز خود را برآورده کند و عدم پاسخ به تقاضا باعث تکرار آن در هفته های بعد و بالا رفتن عدد تقاضا بود نه عدم نیاز یا سهمیه غیر واقعی .
امروز جلسه صبحانه کاری در خدمت دوستان در اتاق بازرگانی اصفهان بودم.
جمع دوستانه کوچکی از بزرگان صنعت اصفهان، شرکت ها مشکلات خودشان را عنوان می کردند ، صادرات ، پتروشیمی ، فولاد ،مشکلات بیمه و مالیات و تحریم های داخلی.
آنچه ذهن مرا از صبح درگیر کرده ،دغدغه خروج نیروهای متخصص بود ؛در این جمع کوچک ،از شرکتی چند نیروی دکترا و کارشناس ارشد و از شرکت دیگری هم کارشناسان ارشدشان مهاجرت کرده اند.